Gemeente helpt verenigingen met bankgarantie

In de loop der jaren heeft de gemeente leningen verstrekt aan 8 sport- en culturele instellingen. Het rentepercentage van deze leningen ligt tussen de 4.35% en 5%, wat destijds gunstige voorwaarden waren. Inmiddels is de rente bij commerciële banken veel lager. Verenigingen hebben de gemeente gevraagd hen te faciliteren bij het oversluiten van de leningen.

Het verstrekken van geldleningen behoort niet tot de primaire taak van de gemeente. Tegenwoordig doet gemeente Schagen dat dan ook in principe niet meer. Deze leningen zijn jaren geleden afgesloten en toen stond de rente veel hoger dan nu. Oversluiten naar een nieuwe lening bij een commerciële bank is dan ook aantrekkelijker voor verenigingen. Maar banken eisen wel een garantie voor 100% van de lening. Op verzoek van de verenigingen heeft het college besloten het oversluiten van de leningen te faciliteren door de garantstelling te verstrekken. Wethouder Ben Blonk licht het collegebesluit toe: “We hebben besloten de verenigingen met een reeds bestaande lening hiermee te faciliteren, zodat zij tegen een veel lager rentetarief kunnen lenen. Geld dat zij daarmee besparen, komt ten goede aan de vereniging en dus aan het publieke belang. Dat is voor ons besluit doorslaggevend. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat de mogelijkheid om elkaar in sportief of cultureel verband te kunnen ontmoeten, bijdraagt aan het levensgeluk van mensen. Dat staat bij ons voorop.”

Bij garantstellingen fungeert de gemeente als achtervang voor de geldverstrekker. Voldoet de vereniging niet aan zijn verplichtingen, dan dient de garantsteller aan de verplichtingen te voldoen. Wanneer de gemeente zelf de lening verstrekt, loopt ze ook het risico dat de vereniging niet aan de verplichtingen voldoet.