Feestelijke opening kleine boerenmolen in Schagen

Persbericht

 

Datum: 17-11-2022

Feestelijke opening kleine boerenmolen in Schagen

Het was al enige tijd mogelijk, maar vanaf vandaag is op het erf van familie Wardenaar in Schagen op feestelijke wijze de eerst gebouwde kleine windmolen in bedrijf gegaan. Deze zogeheten boerenmolen voorziet het bedrijf van melkveehouder Wardenaar van bijna 50.000 kilowatt uur per jaar aan elektriciteit. Met een druk op de knop stelden wethouder voor Duurzaamheid Hans Heddes van gemeente Schagen en gedeputeerde Edward Stigter voor Klimaat en Energie van de provincie Noord-Holland samen de wieken van de boerenmolen in werking.

De boerenmolen van familie Wardenaar is een van de eerste kleine windmolens in de provincie Noord-Holland. Samen met gemeente Schagen is gekeken of de boerenmolen met een hoogte van vijftien meter op het erf van Wardenaar goed paste. Wethouder Heddes: “Verduurzamen met oog voor de landelijke omgeving is een uitdaging waar we voor staan als het gaat om duurzame energie. In deze tijden vraagt het durf en lef om te investeren zoals de familie Wardenaar dat in hun bedrijf doet. Met deze windmolen wekken zij nu de eigen stroom op die nodig is.”

Gedeputeerde Edward Stigter is blij dat gemeenten de mogelijkheden rond windenergie oppakken, waarbij Schagen als eerste het ruimtelijke beleid voor kleine boerenmolens heeft vastgesteld. “Windmolens maken deel uit van de duurzame opwek van elektriciteit. In combinatie met zonnepanelen kan dit melkveebedrijf van de familie Wardenaar op gelijkmatige wijze hun eigen stroom opwekken voor de melkrobots die zij in gebruik hebben.”

De kleine boerenmolens zijn met name bedoeld voor agrarische bedrijven. De provincie Noord-Holland is bij uitstek geschikt voor deze boeren windmolens, omdat door de hoeveelheid wind hier twee keer zoveel kilowatt aan stroom wordt opgewekt dan in de oostelijke provincies van ons land.

De komende jaren worden onze landschappen aangepast aan de energievoorziening van de toekomst. De bedoeling is dat provincie Noord-Holland samen met gemeenten werkt aan een volledig hernieuwbare energie-voorziening in 2050.