Naar Budapest in opstandige Multipla

Verslag Budapest Rally 2018 (door Leonie Borst)

Na vele jaren  ‘zuipvakantie’ naar het zonnige Lloret de Mar, Albufeira en Sunny Beach hadden wij bedacht om onze vakantie een andere invulling te geven. Toen Dirk Goudsblom en Rob Zuidweg het idee van de Budapest Rally in de groeps-chat gooiden was ik meteen enthousiast.

Kort samengevat: Rij met een zo lelijk mogelijke auto (in Hollywood-thema) van Amsterdam naar Boedapest in 8 dagen. Onderweg moet je verschillende ludieke opdrachten uitvoeren om punten te scoren, ook voor de manier waarop de auto gepimpt is krijg je punten. Wie uiteindelijk aan het einde van de rally de meeste punten bij elkaar had gesprokkeld maakte kans op een enige echte Trabant.

In al ons fanatisme (we wilden natuurlijk die prachtige Trabant winnen) zijn wij meteen opzoek gegaan naar een Fiat Multipla (verschrikkelijk lelijk maar het levert de meeste punten op). De zoektocht was een groot succes, we hadden een rode Multipla gevonden in Rotterdam. Achteraf gezien hadden we iets beter de recensies op het internet moeten lezen van het bedrijf wat ons de auto verschafte…

Nadat wij de Multipla naar het mooie Sint Maarten hadden gebracht begon pas echt de voorbereiding. Ondertussen was Joella Schouten ook aangehaakt bij de rally groep en konden wij met zijn 4en beginnen met het pimpen van onze  auto. Het thema waaraan de auto moest voldoen was Hollywood, en wat is er nou meer Hollywood dan Baywatch. Na het spuiten van de rode Multipla naar felgeel, stickers erop geplakt, surfplank bevestigd, Hawaï slingers opgehangen en onszelf in een mooi Baywatch pakje te hebben gehesen kon ons avontuur beginnen.

Zaterdag ochtend om 8.00 uur moesten wij aanwezig zijn in het Olympisch stadion, samen met 199 andere teams begon onze reis naar Boedapest. De auto’s werden beoordeeld en na een grote opening gingen wij op pad. Met de route en de opdrachten in onze hand begonnen wij volle moed aan de rally. Na de eerste paar opdrachten te hebben voldaan (denk aan foto’s maken bij een bepaald bord, zwemmen in een meer, een ei bakken op de motorkap) begon onze oh zo mooie Multipla wat kuren te krijgen met het schakelen. Toen onze BGBaywatch (onze teamnaam) auto vrijwel helemaal niet meer wilde schakelen besloten wij om de Belgische wegenwacht te bellen. Na 5 uur wachten bij een garage werden wij eindelijk geholpen door onze Frans-Belgische vriend en die had binnen 5 minuten ons probleem gefixt. Achteraf gezien hadden wij misschien ook moeten nadenken om toch nog 1 persoon extra mee te moeten nemen die wel verstand heeft van auto’s.

Uiteindelijk pas om middernacht aangekomen op de camping, snel de tent opgezet en we gingen een drankje na doen met onze mede rally genoten. Elke avond werd er een feestje van gemaakt,  want naar elke camping ging de Budapest Rally DJ mee.
De volgende dag gingen wij weer volle moed op pad en zijn wij langs veel mooie wegen en plekken gekomen. De tweede dag ging heel soepel en we waren zowaar op tijd op de camping aangekomen. Na lekker gegeten te hebben op de camping werden de alcoholische versnaperingen weer opengetrokken. In ons fanatiek potje bierpong werden wij opeens gestoord door de prijsuitreiking (die hadden wij de dag ervoor gemist). En wat bleek, team BGBaywatch stond gewoon op plek nummer 1. Doordat wij veel opdrachten goed hadden uitgevoerd en onze auto ontzettend goed hadden gepimpt.

Omdat wij praktisch nooit over snelwegen hoefden te rijden zijn wij langs de meest mooie plekjes gereden van Duitsland, Zwitserland, Italië, Hongarije, Kroatië en nog een aantal landen. Ook hebben wij met onze Multipla de Stelvio pas beklommen, wat nog een hele uitdaging was. Door de Stelvio-pas zijn onze remmen helaas wel iets sneller gaan slijten dan gepland.

Door alle leuke opdrachten uit te voeren (ga met een schaap op de foto, met een Zwitserse alpen koe, hardlopen op een kassaband) hebben wij onze eerste plek lang vast weten te houden. Helaas was Zagreb (Kroätie) de eindbestemming van onze Multipla, hier hebben wij met pijn in ons hart de auto achtergelaten bij een garage.

Het was dag nummer 6 van de Rally en wij waren bezig met het bewonderen van het mooie landschap van Kroatië. Na in de bergen van Kroatië nog een opdracht te hebben vervuld reden wij weer de bergen uit en een schattig dorpje in. Aan het begin van dit dorpje stond een stoplicht, zoals ieder normaal mens voor een rood stoplicht probeerde ook Dirk hiervoor te remmen. Helaas dacht onze lieve auto hier anders over en reden wij door rood heen (handrem deed het al niet). Aangezien de remmen een vrij essentieel onderdeel zijn van de auto hebben wij toch maar besloten om de auto naar een garage te laten brengen. Hier kregen wij te horen dat de volgende dag pas naar onze auto werd gekeken. Hierdoor waren wij noodgedwongen een nachtje te blijven in het centrum van Zagreb (gezellig met een ander Multipla team). Nadat wij heerlijk wakker zijn geworden in een hotel (in plaats van een tent) zijn wij naar de garage gegaan om te kijken hoe het met onze Multipla was. Helaas kregen wij hier te horen dat de reparatie van de auto duurder was dan de aankoop van de auto. Door deze reden hebben wij dan ook besloten om de Multipla  in te ruilen voor een leen auto, een Opel Insignia.

Het gedoe met onze Multipla heeft ons veel tijd gekost en hierdoor hebben wij helaas 2 dagen lang amper tijd gehad om opdrachten te vervullen en zijn wij uiteindelijk over de snelweg door gereden naar onze eindbestemming: Boedapest.  Na een prachtig feest in Boedapest hadden wij besloten om hier nog een extra nachtje te vertoeven samen met twee andere groepen.

Na 2 mooie nachten in Boedapest begon onze terugreis, de terugreis was iets korter dan gepland. Doordat wij onze leenauto terug moesten brengen naar de plaatselijke garage in Zagreb werd vanaf hier ook een vliegticket naar huis geboekt. Hierdoor waren wij helaas een paar dagen eerder dan gepland thuis, het enige voordeel was dat wij  nog wel een dagje Polderse kermis mee konden pakken.