Burger(vlot)brugger doopt zijn Springvloed

Vrijdagmiddag 19 juli vierde Petten de officiële geboorte van een kunstwerk. Het staat bij de rotonde aan de N502 en Westerduinweg bij de ingang van het dorp.

Het kunstwerk heet ‘Springvloed’. Het is gemaakt door Roland de Jong Orlando uit Burgervlotbrug. Hij heeft zelf zijn werk toegelicht tijdens de opening.

“Petten heeft veel te bieden door een combinatie van kunst, historie en natuur, dat door educatieve en toeristische activiteiten wordt ontsloten,” zei de kunstenaar. De wens dat het beeld moest verwijzen naar de zee, het strand, water, zoute lucht en harde wind, past erg bij zijn werk dat vaak bestaat uit golven en spiralen en de kleur blauw. De spiraal is het symbool voor geboorte en wedergeboorte, maar kan ook gezien worden als een grote golf.”

De opening begon in het restaurant van camping De Watersnip en eindigde bij het kunstwerk bij de rotonde. De ‘doop’ gebeurde met zeewater. Als hommage aan de kunstuiting van Wim T. Schippers. Wethouder Joke Kruit en de kunstenaar Roland de Jong Orlando doopten het kunstwerk Springvloed met ieder een flesje zeewater en spoelden daarmee het strandzand van het kunstwerk af. Hiermee werd de zee symbolisch naar het kunstwerk gehaald.

Het plan voor een kunstwerk was in de Structuurvisie opgenomen. Als kenmerk om de aanwezigheid van het dorp Petten herkenbaarder te maken. Daarom staat het beeld als blikvanger bij de rotonde Westerduinweg. Deze blikvanger zorgt voor herkenbaarheid en moet de nieuwsgierigheid van mensen wekken.

De gemeentelijke kunstadviesraad, aangevuld met twee leden uit de klankbordgroep Structuurvisie Petten, was samen actief in de keuze van het kunstwerk. Het kunstwerk is mede gebaseerd op een tekst van Rutger Jan Bredewold, lid van kunstadviesraad. Ook hij gaf een toelichting.

De provincie Noord-Holland gaf 40.000 euro subsidie voor het kunstwerk. De provincie investeerde in ruim vijftig projecten voor regionale economie, recreatie en natuur rondom de kust tussen Camperduin en Callantsoog. In samenwerking met gemeente Bergen, gemeente Schagen, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en ondernemers.