Brieven huishoudelijke hulp verstuurd

Alle inwoners van gemeente Schagen die voorheen volgens de gemeente geen recht meer hadden op huishoudelijke hulp (HH1), ontvangen dit weekend een brief. In deze brief vertelt de gemeente dat zij mogelijk wél recht hebben op hulp bij het huishouden. Dit als gevolg van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) van 18 mei jl.

Niemand tussen wal en schip

De gemeenten Schagen en Hollands Kroon hadden de Wmo anders geïnterpreteerd. De gemeenten vonden dat poetshulp niet meer onder de Wmo viel. Inwoners die deze niet zelf konden betalen konden bijzondere bijstand krijgen. De gemeenten hebben daarin geen gelijk gekregen. De rechter oordeelt anders: wie volgens de Wmo recht heeft op hulp, ook al is dat slechts poetshulp, heeft en houdt dat recht. Dus moet het beleid van de beide gemeenten op deze punten aangepast worden. Daar gaat de brief over.

In plaats van ondersteuning via de bijzondere bijstand, laten de gemeenten de huishoudelijke hulp categorie 1 weer onder de werking van de Wmo vallen. Dat betekent dat er geen aanvragen voor bijstand meer hoeven te worden gedaan en de mensen gewoon hun poetshulp weer krijgen. Aan het gemeentelijk beleid verandert verder niets, de belangrijkste thema’s blijven: van iedereen wordt zoveel mogelijk zelfredzaamheid gevraagd en daarnaast mag niemand tussen de wal en het schip vallen.

Oproep gemeente

Sinds 1 maart 2015 is het beleid van de gemeente dat de HH1 (poetshulp) is afgeschaft. Daardoor kan het zijn dat inwoners die mogelijk wel recht hebben op HH1 nu niet bij de gemeente in beeld zijn. De gemeente roept daarom inwoners op die denken dat zij mogelijk wel recht hebben op hulp in de huishouding zich te melden. Dat kan door een melding op de website www.wijkteam-schagen.nl of telefonisch op nummer (0224) 210 400.