Glasvezel in Schagen: waarom?

In de afgelopen maanden is via verschillende media aandacht besteed aan het glasvezelproject  in de gemeente Schagen. Uit reacties bleek dat die informatie soms onduidelijk was. Daar zal de komende weken verandering in komen. 

Waarom dit project, waarom zouden we glasvezel willen?:

Het antwoord is vrij simpel: een snelle en betrouwbare internetverbinding is voor particulieren en bedrijven nu al belangrijk. Denk aan:

 • televisiekijken via het internet
 • instructies kijken via Youtube
 • foto’s uploaden naar Instagram en Facebook
 • muziek luisteren via Spotify
 • regelmatig (!) backups maken van je foto’s en documenten naar een online dienst als Google of Microsoft
 • thuis onderwijs volgen
 • thuis werken
 • bewakingscamera’s direct kunnen bekijken en bedienen
 • live-streaming van wedstrijden bij sportclubs
 • uploaden van filmpjes van je GoPro camera
 • Facetimen of Skypen met familie en vrienden (in het buitenland)
 • en niet te vergeten: gamen.

Op dit moment is dat allemaal ook mogelijk via de coaxkabel (lees: Ziggo). Maar, ongeveer 30% van de adressen in de gemeente heeft geen kabelaansluiting en dan is de verbinding van de KPN of via een schotel soms traag en/of onbetrouwbaar.

Maar ook voor bestaande kabelverbindingen is glasvezel een goed alternatief: terugkijkend over de afgelopen twintig jaar is het verbruik aan data enorm toegenomen en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat gaat veranderen. Integendeel: de populariteit van Netflix, Youtube etc. neemt alleen nog maar toe. De capaciteit van de coaxkabel heeft een limiet en bovendien deel je je aansluiting met meerdere buren. Dus ook als je zelf niet zoveel data gebruikt maar je buren dat wel doen, loopt de kabel alsnog vol. Glasvezel heeft een bijna onbeperkte capaciteit en bovendien deel je die aansluiting niet met je buren.

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is een enorme uitdaging, zowel in de hoeveelheid werk als financieel. Daarom start het project pas als er zekerheid is dat minimaal 40% van de adressen binnen de gemeente Schagen een abonnement afneemt. Maar áls het project dan van start gaat, worden alle adressen aangesloten op de glasvezel. Ook adressen die zich niet hebben aangemeld, krijgen een aansluiting en een kastje in de meterkast. Ze kunnen er zonder abonnement alleen geen gebruik van maken.

Een voordeel van het nieuwe netwerk dat tot nu toe onderbelicht is gebleven is het feit dat het nieuwe glasvezelnetwerk een “open” netwerk is. Dat betekent dat meerdere providers hun diensten kunnen gaan aanbieden en dat er concurrentie ontstaat. Op dit moment is alleen TriNed aanbieder van Internet, televisie en telefonie over het nieuwe netwerk, maar daar zullen snel andere aanbieders bij komen. De situatie zal dan vergelijkbaar zijn met die rond de energie-leveranciers nu: er ontstaat keuze en concurrentie en daar heeft iedereen uiteindelijk baat bij.

Er is nog een argument om voor glasvezel te kiezen. Dit is geen argument dat individuele inwoners meteen voordeel oplevert, maar dat toch niet vergeten mag worden: een gemeentelijk dekkend glasvezelnetwerk zorgt voor een economische impuls voor de regio. Niet alleen worden huizen meer waard als ze een snelle internetverbinding hebben, ook voor bedrijven en kleine zelfstandigen is dat een extra pluspunt om zich hier te vestigen.

Aanmelden kan via www.trined.nl

Wil je meer weten? Hou de krant in de gaten, kijk af en toe op de site van de Dorpsraad of neem contact op met jullie glasvezelambassadeur: Chiel Broerse (cbroerse@gmail.com)

Meer informatie is natuurlijk ook te vinden op de site van E-fiber zelf: www.e-fiber.nl.

Als je op zoek bent naar wat meer onafhankelijke informatie:

Beemster, in het Makado centrum in Schagen, is erg actief in het promoten van glasvezel. Natuurlijk zijn ook zij gebaat bij snel internet en dus niet helemaal onafhankelijk, maar ze weten werkelijk álles van glasvezel. Je kunt daar natuurlijk altijd binnenlopen, of op de website kijken: klik hier

Kijk ook eens hier voor een vergelijking van aanbieders (Trined komt als derde in de lijst).