Ook familie Ruijter naar rechter om fosfaatplan

Maatschap Ruijter uit Burgerbrug is één van de 146 melkveehouderijen die een kort geding hebben aangespannen tegen staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken vanwege het fosfaatreductieplan. De rechtszaken dienen op 26 juli en 2 augustus in Den Haag. Ook enkele andere boeren uit de regio hopen via de rechter onder het plan uit te komen. Zij vinden dat inkrimping van de veestapel hen ten onrechte is opgelegd.

Kees en Elli Ruijter en hun zoon Joost lieten eind 2015 de eerste palen slaan voor een stal voor 160 melkkoeien. Er was toen helemaal geen sprake van het fosfaatplan, maar twee maanden later wel. De stal was toen al volop in aanbouw. Voor reductie van de veestapel wordt als peildatum 1 juli 2015 aangehouden. Om boetes te voorkomen heeft de familie Ruijter al flink wat vee opgeruimd. Met het kort geding hopen zij hun stal weer vol te krijgen. “Wij groeien niet om te groeien, maar om een volwaardig bedrijf voor twee huishoudens op te bouwen.”

(bewerkt overgenomen uit het NHD)