De kanonnen van Burgerbrug…..

Onder grote belangstelling van de lokale pers werd woensdag 7 november de laatste van twee gietijzeren kanonnen uit de 18e eeuw opgegraven bij Croon en Bergh aan de Grote Sloot in Burgerbrug. Beide kanonnen zijn rond 1700 in Noorwegen gegoten en door de toenmalige eigenaren van de buitenplaats (Theodorus Heijmenbergh en Clara Croon) bij hun zomer-woonverblijf geplaatst. Aan de anderhalve meter gietijzer hangt dus een ellenlange historie.

Bij de opgraving waren Jan Kramer (Hoogheemraad Hollands Noorderkwartier), Jelle Beemsterboer (gemeente Schagen), Angelo van Rijn (Wooncompagnie) en John Lunsen (archeoloog) aanwezig. Beide kanonnen zijn geschonken aan de gemeente Schagen en worden opgeknapt op de gemeentewerf. Naar verwachting krijgen zij een plekje bij het Slothotel Schagen.