Oekraïners en omwonenden ontmoetten elkaar bij noodwoningen De Ark

Persbericht

Datum: 17 december 2022

Sinds zaterdag 10 december bewonen de eerste Oekraïense vluchtelingen de nieuwe noodwoningen bij de Ark. De woningen staan op het voormalige terrein van basisschool de Ark aan de Jozef Israëlsstraat in Schagen. Om hen te verwelkomen ontmoetten de Oekraïners en omwonenden elkaar op zaterdag 17 december. “Het was een erg mooie, waardevolle bijeenkomst waar verbinding, plezier en ontmoeting centraal stond”, zegt Burgemeester Marjan van Kampen.

Burgemeester van Kampen opende de bijeenkomst met een welkomstwoord en het verlichten van de kerstboom. Daarna was er ruimte voor omwonenden en nieuwe bewoners om elkaar te leren kennen, ontmoeten en activiteiten te doen. Samen met Wonen Plus Welzijn, Sportservice Schagen, omwonenden en Oekraïners organiseerde de gemeente de welkomstbijeenkomst.

Realisatie van de noodwoningen

De afgelopen maanden is er hard gewerkt door onder andere Bouwbedrijf Tuin en Ruud van Leeuwen Beheer BV om de noodwoningen te realiseren. Er is infrastructuur aangelegd om de 15 noodwoningen te kunnen plaatsen.

In totaal wonen er nu 35 Oekraïense mensen. Hiervoor woonde ze tijdelijk bij gastgezinnen in Schagen die hen een veilig onderkomen boden. Door hun opvang had de gemeente de tijd om de noodwoningen te realiseren. Zonder de gastgezinnen was dit niet mogelijk voor de gemeente.