Vergunninghouders uit AZC Petten aan het werk

Dankzij ondernemers uit de regio doen vergunninghouders (asielzoekers met verblijfstatus) werkervaring op. Ze zijn aan het bollenpellen of werken in de supermarkt. In de horeca werken inmiddels vier afwassers en een ander werkt in een kledingwinkel. Dit is heel goed voor de vergunninghouder én voor de ondernemer. Gemeente Schagen en het Werkgeversservicepunt NHN zijn op zoek naar meer van deze successen en organiseren op 14 september een Meet & Greet in Petten. Hier kunnen ondernemers uit de regio op ongedwongen manier kennis maken met deze werklustige vergunninghouders.

Momenteel wonen in Petten ongeveer 225 vluchtelingen die vergunninghouder/statushouder zijn. Die vergunning betekent dat ze in ons land mogen blijven en werken. Ze wonen in een tijdelijke aanvullende opvangvoorziening asielzoekers (Avo).Dat betekent dat de opvang in Huis ter Duin in Petten niet voor altijd is.

Deze mensen willen graag werken. Dat mogen ze ook. Wie nog asielzoeker is, heeft daar beperking in maar deze mensen niet. Ze willen zich niet vervelen en zoeken werk. Daar helpen ondernemers uit de regio hen ontzettend goed bij. De dorpsraad van Petten nam het initiatief en stelde voor dat deze vergunninghouders misschien konden werken in de bollensector. Want het is zomer en de bollen moeten toch gepeld worden. Al meer dan tien mensen zijn inmiddels volleerde bollenpellers.

Successen

Gemeente Schagen en het Werkgeversservicepunt NHN werken intensief samen met het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers) om werk voor deze mensen te vinden. Met succes. Zo hebben we via uitzendbureau Mondial meerdere bollenpellers geleverd voor PA de Groot en voor Jan Schuit. We leverden ook zeven mensen uit Eritrea voor een bollenpelklus, die inmiddels af is. We werken ook nog aan opdrachten die nog komen, zoals een gastvrouw voor park Blanckendaell in Tuitjenhorn, een beheerder voor camping Corfwater en een beheerder voor een locatie in Schoorl. Daarnaast zijn er tijdelijke contracten getekend: voor twee vakkenvullers bij de Spar in Petten en een medewerker voor een kledingwinkel in Petten. En vier afwassers werken bij Zee & Zo. Het geeft alleen maar blije mensen. Voor de werkgever omdat het werk gedaan wordt. Voor de vergunninghouder omdat ze Nederlandse taal en cultuur leren in de praktijk. En het maakt het zoeken voor hen naar een echt eigen onderkomen straks makkelijker, want ze begrijpen meer.

Ontmoeting

Ondernemers die ook werkervaringsplaatsen hebben of een reguliere arbeidsplaats, zijn van harte welkom op 14 september op de ‘Meet & Greet’. Dit organiseert gemeente Schagen met het Werkgeversservicepunt NHN en met het COA. De Meet & Greet is die woensdagmiddag bij SV Petten (Sportweg 5, 1755 LX) van 16:30 uur tot 19:00 uur. Ondernemers kunnen er kennis maken met statushouders die graag aan het werk willen. Er is een tolk bij. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich aanmelden bij meetengreet@schagen.nl