Digitale kunst-expositie in Magnushof

In het Magnushof, Jacob Ruijsdaellaan 30 in Schagen kunt u een expositie van Mirjam Ellen bewonderen. De expositie is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur en is te zien tot begin december.

Mirjam Ellen

Mirell is een samevoeging van haar naam en onder die naam publiceert zij haar werken. Als kind speelde creativiteit al een grote rol. Speelgoed was niet aan haar besteed. Papier en potloden daarentegen des te meer. Nog steeds loopt creativiteit als een rode draad door haar leven.

Een aantal jaar geleden lukt het schilderen en tekenen niet meer zo goed. Haar vingers leken niet te doen wat zij wilde en na twee jaar onderzoeken werd in 2012 de diagnose Parkinson gesteld. Ze was net 50 jaar geworden en het leven leek voorbij. Verdriet, boosheid, zelf medelijden. Ze kwam terecht in een emotionele achtbaan. Haar creativiteit heeft haar er doorheen geholpen.

Tekenen lukt niet meer, maar een wereld in de digitale kunst werd geopend. Zij leerde zichzelf aan om de muis van de computer met twee handen te bedienen. Het werd een nieuwe uitlaatklep. Gaandeweg worstelde zij zich al fotoshoppend door het verwerkingsproces van haar aandoening en maakt het ene na het andere kunstwerk. Inmiddels is zij zover dat ze haar digitale collages met anderen wil delen.

Haar eerste stuk was een opdracht van haar psycholoog. Zij werd gevraagd om de ziekte Parkinson uit te beelden.

Ziekte Parkinson uitgebeeld

De Substantia Nigra of zwarte kern zit in het middendeel van de hersenen. Het behoort tot het centrale zenuwstelsel. De dopamine die zich daar bevindt zorgt ervoor dat het bewegingsapparaat goed wordt aangestuurd en zorgt er ook voor dat je je lekker en blij voelt. Bij de ziekte van Parkinson wordt deze dopamine aangetast en wordt het bewegen naarmate de jaren lastiger. De ziekte uit zich met name in haar linker hersenhelft.

De dopamine (op de afbeelding de bloemen) in de zwarte kern (op de afbeelding de walnoot) wordt langzaam door de Parkinson (op de afbeelding de vleesetende plant) verslonden, te zien aan de grauwe grijze kleur. Gelukkig is er tot nu toe nog genoeg kleur (dopamine) over en lijkt het vooralsnog om een milde vorm te gaan.