Buitensporttoestellen het resultaat na veilig rijden in Sint Maarten

Persbericht

Datum: 23 november 2022


Buitensporttoestellen het resultaat na veilig rijden in Sint Maarten

In de zomer van 2021 spaarden inwoners, door binnen de maximumsnelheid te rijden, samen 2200 euro bij elkaar met behulp van de spaarpaal. De spaarpaal stond circa 4 weken lang aan de Hoge Buurt in Sint Maarten. Het bij elkaar gespaarde bedrag is naar de realisatie van buitensport toestellen gegaan. De toestellen zijn geplaatst op de speelweide aan het Esdoornplantsoen in Sint Maarten. Met de ‘moonwalker’ en de ‘legpress’ kan jong en oud zich voortaan fit houden en profiteren van de succesvolle spaaractie.

 

Doel van de spaarpaal

Het doel van de spaarpaal is om op een positieve manier het probleem van te hard rijden aan te pakken. Voorafgaand aan het plaatsen van spaarpaal konden inwoners spaardoelen bedenken en stemmen op hun favoriet. De buitensporttoestellen werden verreweg het meeste gekozen. Dit werd uiteindelijk dan ook het spaardoel.

 

Positieve effecten
De spaarpaal is er om verkeersdeelnemers bewust te laten worden van de maximum snelheid en het rijgedrag. De paal registreert de snelheid en wanneer men zich houdt aan de snelheid wordt er een bedrag gedoneerd in een spaarpot. Er was een duidelijke vermindering merkbaar in het percentage hardrijders tijdens de actie.
Inmiddels is de spaarpaal na de provinciale primeur in Sint Maarten ook al in Sint Pancras, Bergen en Nieuwe Niedorp geweest. Wethouder Heddes: “De spaarpaal werkt dubbel positief. Mensen gaan veiliger rijden én er wordt gespaard voor een maatschappelijk doel. Prachtig dat je nu in de buitenlucht resultaat ziet in de vorm van leuke sporttoestellen. Ik ben er voorstander van om meer spaarpaalprojecten te gaan uitvoeren.”